Ergenlik dönemi çocukluk döneminin son evresidir ve bu döneme özel farklı bir yaklaşım gerektirir. Bu dönemde birçok değişim bir arada yaşanır. Fiziksel değişimlerin meydana getirdiği adaptasyon sorunları, okulla ve günlük yaşamla ilgili sorunlar ve kimlik arayışı bu süreçte öne çıkmaktadır. Bu süreçte ergenler farklı duygular içerisine girerler ve bu duygular içerisinde ergen içine kapanabilir ya da aşırı saldırgan davranışlar gösterebilir. Meslek seçimi, ders çalışma motivasyonu, sağlıklı iletişim, cinsel dürtüler ve biyolojik değişimlere adaptasyon, sınav kaygısı, çatışma kültürü, yaşam konsantrasyonu, odaklanma ve verimli ders çalışma alışkanlıkları gibi yaşamını etkileyebilecek önemli konular ergen terapisinin gündemleri arasındadır.
Bu dönemde duygusal yönden benlik duygusu önem kazanır ve çocuk, soyut düşüncelere yönelir. Sosyal ilişkilere önem verir ve bu nedenle ergen sosyal ve duygusal ipuçlarını anlar ve kendi duygusal tepkilerini ayarlar. Ergenin denetim altına aldığı duyguları genellikle sosyal gruplar tarafından hoş karşılanmayacak olan korku, öfke ve kıskançlık gibi duygulardır. Duygularını etkili bir şekilde düzenleyemezse depresyon ve uyum sorunları yaşayabilir. Bu dönemde ergenler kendilerine çok güvenmez, fiziksel görünümünü inceler ve utangaçtırlar. Ergenin bu utangaçlığı, onun beceriksizleşmesine, kendini beğendirmek istediği bireylerin bulunduğu ortamlardan uzaklaşmasına ve uzaklaşamadığında da sıkılmasına neden olur. Diğer insanların, özellikle de akrabalarının kendisi hakkındaki düşünceleri onu endişelendirebilir. Cinsel yönden beğenme ve beğenilme ergen de heyecan yaratır. Bu dönemde arkadaşları tarafından kabul görme ve sevilme önemlidir. Duyguları sık sık değişir ve tahmin edilemez. Çabuk sevinirler, çabuk üzülebilir ve sinirlenebilirler. Benliklerinin oluşması sürecinde zaman zaman duygusal çatışmalar yaşayabilirler.
Ergenlik dönemini sağlıklı yönetebilmek için terapi gerekebilir. Ergen terapisinde esas olan, Ergen'in yaşı, cinsiyeti, ebeveyn tutumları, ebeveynlerin ergen ile iletişim durumları, kardeş sayısı, okul başarı durumları, gelişim seviyesi değerlendirilerek bir yol haritası çizmektir.