İnsan gelişimi, fiziksel, bilişsel, sosyal, duygusal ve dil alanlarında bireyin deneyimlerinin toplamıdır. Birey belirli gelişimsel dönemlerden geçer. Çocukluk bu dönemlerden biridir. Bu dönemde çocuk tam anlamıyla ergenliğe ve olgunluğa ulaşmamıştır. Çocukluk dönemi, çocuğun aktif olarak çevresine yöneldiği ve dış dünyayı keşfetmeye çalıştığı bir dönemdir. Bu dönemde çocuk duyu organlarının yardımıyla pek çok temel beceri kazanmaktadır. Çocuğa yaklaşım tarzı en başta bilişsel gelişim olmak üzere sosyal, duygusal, fiziksel, dil ve özbakım gibi tüm gelişim alanlarını doğrudan etkilemektedir. Çocukluk döneminin sağlıklı geçmesi, çocuğun daha sonraki yaşantısına temel oluşturmakla kalmaz, çocuğun kişilik, davranış ve problem çözme yeteneğini de geliştirir. Bu nedenle problemlerin erken fark edilmesi ve önlem alınması gerekir.
Çocukta gözlemlenebilecek temel sorunlar kardeş kıskançlığı, uyku problemleri, altına ıslatma, tırnak yeme, aşırı beslenme, yetersiz beslenme, okul problemleri, sosyal fobiler, öğrenme güçlükleri, aşırı hareket, iletişim bozuklukları, boşanma, ebeveyn kayıpları, travmalar, şiddet, tikler, yalan söyleme, hırsızlık yapma ve özgüven bozuklukları sayılabilir.
Psikolojik danışmanın amacı birincil olarak problemi tespit etmek ve çocuğu korumaya alacak tedbirleri sağlamaktır. İkincil olarak da çocuğun ileride yaşamını daha sağlıklı geçirebilmesi için duruma uygun çözüm önerilerinde bulunmak ve desteklemektir.